Graf van Spinoza

10 december 2017


Het gietregent. En toch staat er rond de klok van half elf in de tuin van de Nieuwe Kerk een groep toeristen bij het graf van Spinoza. Gehuld in plastic regenjassen luisteren zij aandachtig naar de vrijwilligster die vertelt over de grote filosoof.
Het tafereel speelde zich af op de Dag van de Vrijwilligers. Bijna een op de twee Nederlanders doet vrijwilligerswerk. Ons land staat daarmee aan de top. Ooit merkte iemand op dat, als vrijwilligers één dag zouden staken, Nederland om zou vallen.
Van Michiel van Erp werd vorige week op televisie 'Hulde aan de vrijwilligers' uitgezonden, een documentaire die de kijker blij maakt.
Hulde is er trouwens ook geregeld voor Spinoza. Sommige bezoekers zetten een plant neer of leggen bloemen bij zijn graf. Mooi om te zien.

Acteur Nasrdin Dchar ontroert

en zorgt voor schaterlach in 'Dad'

4 december 2017

Plotseling staat Nasrdin Dchar in de foyer van de Koninklijke Schouwburg. Hij verkoopt pipas ofwel zonnebloempitten, net als zijn vader dat ooit in Marokko deed. Op het toneel zal hij even later, met een knipoog, vertellen dat in Den Haag niet zijn beste klanten zitten. In andere schouwburgen was zijn handel uitverkocht. Hier heeft hij nog wel wat over.
Nasrdin Dchar: een acteur die je ontroert en je laat schaterlachen. In de monoloog DAD, die vrijdag 1 december was te zien, speelt hij zichzelf en zijn vader. Hij vertelt liefdevol over de inmiddels bejaarde man die destijds als gastarbeider naar Nederland kwam. Ook zijn Indonesische vrouw, zwanger van een dochtertje, komt geregeld ter sprake. Nasrdin wil het kind een Arabische naam geven. 'Arabisch,' reageert zijn echtgenote. 'Ik kan niet eens jouw naam uitspreken.' Het publiek lacht uitbundig.
En dan ineens is daar een zinnetje dat diep raakt. Dchar praat met zijn vader over de geboorte van zijn dochtertje. Hoe heeft hij dat bij de eerste ervaren? Dan blijkt vader Dchar zíjn dochtertje pas gezien te hebben toen hij even terug was in Marokko en zij drie maanden oud was. Wat een hard en eenzaam bestaan destijds in Nederland!
In 'DAD' deelt de acteur met het publiek zijn zorgen over het groeiende verzet in Nederland tegen buitenlanders. Hij is geboren en getogen in Steenbergen, de plek die groot nieuws werd door het protest tegen de komst van een AZC. Zelf had hij daar een onbekommerde jeugd. Maar in welk land groeit zijn kind op? Nasrdin overweegt om in Marokko te gaan wonen. Zijn vader corrigeert: 'Daar waar je voor het eerst je ogen opendoet, is je vaderland.'
Met vriendin Wilma en haar (inmiddels overleden) man Hans bezocht ik in 2011 de film Rabat in Pathé Spuimarkt. Dat was op aandringen van Hans. Hij had op de radio een interview met de regisseur en producent gehoord en vond het geweldig dat zij met een klein budget de film hadden gemaakt. Omringd door jonge Marokkaanse Nederlanders genoten we die middag van de roadmovie, waarin Nasrdin een van de hoofdrollen speelde. Voor zijn vertolking kreeg hij in datzelfde jaar een Gouden Kalf en bracht hij bij de ontvangst velen tot tranen met zijn speech. Sindsdien zijn we fan. We zagen hem in 2012 in het Theater aan het Spui ook in 'Oumi', de monoloog over zijn moeder die Maria Goos had geschreven. We kijken uit naar zijn volgende productie!

Stoffenzaak Schröder opnieuw node gemist

25 november 2017

Vrouwen die spiedend rondkijken op de Gedempte Gracht. Het is een beeld dat de afgelopen maanden geregeld opduikt. Bij navraag blijken ze allemaal op zoek naar de stoffenzaak Schröder, tot halverwege dit jaar gevestigd op nummer 60.
De firma, die in 2005 na 140 jaar uit de Spuistraat verdween, keerde enkele jaren later terug in de binnenstad. Schröder was door velen node gemist.  Op de kostuumafdeling van het Nationale Toneel ging zelfs een licht gejuich op toen de heropening bekend werd.
Voor Den Haag Centraal sprak ik indertijd met (de inmiddels overleden) Gerda Houtman. Zij maakte in 1966 haar entree bij Zijlstra en Koiter, eveneens een zaak van Schröder op de hoek van de Wagenstraat. Later verhuisde zij naar de winkel
in de Spuistraat, vertrok op haar 22ste en kwam na de geboorte van haar kinderen terug bij de firma. Ze werkte in onder meer Leidschendam en Zoetermeer, vanaf 1995 weer in Den Haag, daarna op de Coolsingel in Rotterdam en keerde terug naar de Residentie voor de heropening van de zaak op de Gedempte Gracht. Haar band met de familie Schröder en de klantenkring was zeer hecht.
De geschiedenis van de firma gaat terug naar de negentiende eeuw. Handelsreizigers kwamen vanuit het Westfaalse dorp Mettingen naar Nederland om linnen stoffen te verkopen. Onder hen waren namen als Brenninkmeijer, Cloppenburg, Lampe en Schröder. Toen de verkoop van stoffen minder werd, openden ze winkels. Herman en George Schröder begonnen in 1866 een zaak in de Spuistraat en tegelijkertijd een in Rotterdam.
Dit jaar verdween het instituut Schröder voorgoed uit beeld. De stoffenzaak blijkt opnieuw node gemist te worden.

Muppet

8 november 2017

Paniek alom. Kater Muppet heeft problemen met een nageltje.
Wat te doen? Hij heeft last van epileptische aanvallen. Hem vervoeren in een mandje is daarom geen optie. De mobiele dierenarts heeft tijd en is al onderweg.  Zij wordt verwelkomd door Diamond, de macho-kat die Muppet soms het leven zuur kan maken.
Maar zie hoe hij zich ontpopt. Als de (allervriendelijkste) dierenarts de 'patiënt oppakt, zet Muppet het op een krijsen. Diamond stormt op de dierenarts af, heeft een blik van 'blijf van mijn broer af' en verkoopt haar een lel. 'Dit heb ik nog nooit meegemaakt,' reageert zij lachend en zet Diamond op de gang. Zijn gemiauw klinkt op de achtergrond als Muppet de behandeling ondergaat.  Het nageltje wordt vakkundig verwijderd en de rust keert snel weer. Alle drie halen we opgelucht adem!

Fuse

29 oktober 2017

In een uitverkochte Nieuwe Kerk trad zondag 29 oktober groep Fuse op. De bezoekers waren duidelijk fans van Podium Witteman, het televisieprogramma waarin de zes jonge musici geregeld te gast zijn. Een niet al te jeugdig maar zeer geestdriftig publiek genoot zichtbaar en beloonde Fuse met enthousiast applaus.
De muzikanten waren in een uitgelaten stemming. Met hun debuutalbum Studio zijn zij genomineerd voor de Edison Klassiek publieksprijs. "Stem op ons," zo riepen zij op. En ook toen klonk een klaterend applaus.


foto: creative commons licentie
foto: creative commons licentie